Modüler Su Deposu Tamiri Nasıl Yapılır?

Modüler Su Deposu Tamiri Nasıl Yapılır?

4 Mart 2022 Nasıl Yapılır Tavsiye 0
su deposu tamiri

Eğer binanızda, müstakil evinizde, bağınızda, bahçenizde veya işyerinizde su deposu varsa ki; Yönetmelikle özellikle binalarda zorunlu hale getirildi: Su deposu tamiri, su deposu montajı, su deposu kurulumu, su deposu temizliği konusunda mutlaka bir arayış içinde oluyorsunuz. Apartmanlarda su deposu zorunlumudur ? Binalarda su deposu zorunlu mudur? Su deposu nasıl olmalıdır? Mevcut su deposu montajı nasıl yapılır? Arızalı su deposu tamiri nasıl yapılır ? Ankara içinde su deposu tamiri yapan firmalar veya su deposu tamiri yapan ustalar kimlerdir? Bunlar vb. pek çok konuda elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Bu konu ile ilgili yazmamın sebebi daha önceden modüler su deposu sektöründe çalışmış olmamdır. Bir dönem modüler sistem su deposu satışı, su deposu montajı ve su deposu tamiri işiyle ilgilendik. Bu nedenle sektörle ilgili pek çok konuda bilgi ve tecrübe sahibiyim.

Binalarda Su Deposu Zorunluluğu Nedir.?

Öncelikle bilinmesi gereken konu binalarda su deposu bulundurmanın zorunlu olduğudur. Ancak bu zorunluluk Planlı İmarlar Yönetmeliği hükümlerince bazı şartlara bağlanmıştır.

Bu şartlar şunlardır;

Gökdelen gibi çok katlı yüksek binalarda 30 m³,

Kamuya açık umumi binalarda ve yüksek katlı emsalli yapılarda 15 m³

10 daire (bağımsız bölüm)’ ye kadar olan konut işlevli binalarda 3 m³

Diğer yapılardaysa 5 m³ ten az olmamak üzere yapının kullanım maksadı, günü birlik su ihtiyacı, yangın söndürme sisteminin özellikleri gibi kriterler ile gerek ulusal gerekse uluslararası standartlara uyulmak şartıyla su deposu bulundurmak zorunludur.

Konut olarak kullanılan binalarda 10 bağımsız bölümden (daireden) sonraki her artan bağımsız bölüm için su deposunun hacmi 0.50 m³ arttırılır.

Su deposu konumu itibariyle basınç sağlamayacak durumdaysa (cazibeli akımın mümkün olmadığı durumdur) tüm binalarda hidrofor kullanılması zorunludur.

Su deposu ve hidrofor binanın bodrum katına veya çatı katına yerleştirilebilir. Ancak bu yerleştirme yapılmadan önce tüm drenaj ve yalıtım tedbirleri alınmalıdır. Su depoları aynı tedbirlerin alınması ve gerekli koşulların sağlanması durumunda ön, yan ve arka bahçelerde toprağa gömülü vaziyette de yerleştirilebilir.

Su depoları taşıyıcı sistemden bağımsız olmalıdır. Depolar betonarme, paslanmaz çelik, galvaniz kaplı sac veya sıhhi şartlara uygun olabilecek malzemelerden imal edilir.

En İyi Depo Çeşidi ve En İyi Depo Malzemesi Hangisidir?

Özellikle konut olarak kullanılan binalarda betonarme depoların kullanım alanı pek kalmamıştır. Günümüz de ençok kullanılan depo çeşidi modüler sistemi su deposu dur. Modüler sistem su depoları taşıma ve montaj kolaylığı sayesinde en popüler depolar haline gelmiştir. Modüler su depolarının prizmatik, silindirik vb. olmak üzere farklı şekillerde üretimleri vardır. Genellikle paslanmaz çelik ve galvaniz kaplama sac malzemeden üretilirler.

Paneller halinde üretilen modüler sistem su depoları montaj esnasında panel aralarına konulan epidiem contalar sayesinde suyu sızdırmaz. Kullanımı kolay ve boş alanların değerlendirilebilmesi için ideal depo çeşididir.

Gel gelelim her sektörde olduğu gibi bu sektörde de insanlardan kaynaklı olumsuzluklar yaşanabilmekte. Kimi insanlar daha fazla iş alma adına rekabeti abartırlar. Gerek depo fiyatlarını gerekse montaj fiyatlarını aşağı çekerek piyasadan iş kapmanın derdine düşerler. Özellikle müteahhit firmalar nasılsa binayı satıp çıkacağız düşüncesi ile piyasada ki en ucuz depoyu alma, en ucuz montajı yaptırma yoluna giderler. Tabii bu durumda kalitenin de düşmesi kaçınılmazdır.

Her üründe olduğu gibi fiyatların düşmesi demek hem malzeme kalitesinin hem de işçilik kalitesinin düşmesi demektir. “Ucuz etin yahnisi yavan olur” diye atalarımız boşuna dememiş. Mesela modüler sistem su depoları piyasaya ilk çıktığında taban sacı 2,5 mm kalınlığında yapılırken zaman içerisinde 1,5 mm ye kadar düşürülmüştür. Modüler depoların birinci katları ilk zamanlarda 2 mm olurken zamanla 1,2 mm ye kadar düşmüştür. Tabii bunu bilmeyen gerek müteahhit firmalar veya vatandaşlar ucuz alacağım derken kalitesiz ince sac malzemelere para vermişlerdir. Birçok depo zamanla patlamış veya su basıncına dayanamayarak yırtılmıştır.

Yine montaj fiyatlarının iyice aşağı çekilmesiyle birlikte montaj kaliteside önemli ölçüde düşmüştür. Montaj yapan ekiplerin tek derdi suyu doldurup depoyu sızdırmaz bir şekilde teslim etmek olmuştur. Ancak montajdan iki gün sonra hatalı kurulum nedeniyle patlayan, yırtılan veya su sızdırmaya başlayan pekçok depo ile karşılaştık.

  1. Paslı, Kirli Su Deposu İle Temizliği Yapılmış ve Sağlığa Zararı Olmayan Boya İle İzole Edilmiş Su Deposu

Tabii kalitesiz malzemeden üretilen ucuz montaj ücretleri nedeniyle hatalı kurulumu yapılan depolar birer birer patlamaya, yırtılmaya, arızalanmaya başladı. Bu durum yeni bir sektörü ortaya çıkardı. Su deposu tamiri sektörü.

İşte bu noktada işin rengi değişti. Yeni bir su deposunun kurulumunu yapmak tamirini yapmaktan daha kolaydır. Tamir işi gerçekten ustalık, birikim, tecrübe gerektiren bir iştir. Depo kurulumunu yalan yanlışta olsa bir şekilde yapabilirsiniz. Ama su sızdıran veya patlayan, çatlayan, yırtılan bir depoyu tamir etmek herkesin harcı değildir. Ayrıca ilk başta ağzı yanan müşteri tamir için herkese güvenememektedir. Bu da gerçek ustalara ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır.

Su deposu tamiri nasıl yapılır?

Sözü fazla uzatmayacağım. Modüler su deposu montajı modüler su deposu tamiri çocuk oyuncağı değildir. Sokağa atacak paranız varsa bilemem ama yoksa bu işin en iyisini bulmak zorundasınız. Bu konuda sizlere tam onbeş yıldır modüler su deposu işinde çalışan, su deposunun gerek montajı, tamiri, temizliği olsun gerekse üretim aşamalarını ve tekniklerini çok iyi bilen bir ustayı tavsiye edeceğim.

Sizlere tavsiye edeceğim usta Ankara ilinde ikamet eden Türkiye’ nin birçok yerine giderek su deposu montajı, su deposu tamiri, su deposu temizliği yapan Sefer ÇIRAK ustadır. Şu anda sektörün en eski ve duayen ustalarından birisidir. Güvenilir, temiz ahlaklı, yaptığı işin hakkını veren su deposu tamirinde ve montajında kimsenin eline su dökemeyeceği benim tanıdığım tek ustadır. Kendi işini kendi yapan çırağa, kalfaya bırakmayan yalnız kurt diyebileceğimiz ustalardandır. Sizlere DEPOTEK su deposu tamiri ve montaj firmasının sahibi Sefer Ustanın websitesinin linkini aşağıya ekliyorum. Site içinde iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Sefer ÇIRAK usta iletişim bilgilerine ulaşmak için <<<<<<BURAYA TIKLAYINIZ>>>>>>>

 

Hadi Ama! Ne Düşünüyorsun!