DİKKAT!!! PASLI SU DEPOLARI ÖLÜM SAÇIYOR…
Apartman hayatı kolaylıklarının yanında pekçok sorunuda beraberinde getirdi. Özellikle son yıllarda şebeke suyu kesilmelerinde binalarda su sıkıntısının yaşanmaması adına su depoları kurulmaya başlandı. Son çıkan imar yönetmeliği ile birlikte de belli kriterleri karşılayan binalarda su deposu bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Solda, içerisi adeta zift gibi pas kaplamış, yangın suyu ve bahçe sulamada kullanılan suyun depolandığı, galvaniz kaplama su deposu görülmektedir. Depo tabanı ve paneller adeta katmer katmer pas tutmuş vaziyettedir. Sıyrılarak temizlenen paslar tartıldığında 110 kg ağırlığında bir pas kütlesi ortaya çıkmıştır. Aynı sitede içme ve kullanma suyu olarak kullanılan depolarda bundan farklı değildir. Bu su ile temas eden herkes adeta ölümcül hastalıkların kıyısında bekliyor demektir.
Su depolama sistemleri sanayinin gelişmesi ile birlikte farklılık göstermeye başladı. Günümüzde ençok kullanılan su depolama sistemi modüler sistem su depolama sistemleridir.
Bu sistem sac plakaların preslenmesi suretiyle panel haline getirilerek sonrasında conta ve civata ile birleştirmek suretiyle oluşan bir sistemdir.
Önceki yıllarda kullanılan beton su deposu ve kaynaklı sac depolar günümüzde içme suyu depolamada artık kullanılmamaktadır. Genelde yangın suyu depolama da veya bahçe suyu depolamada kaynaklı depoların kullanımı devam etmekle birlikte zamanla azalma göstermektedir.
Artık en çok kullanılan su depolama sistemi modüler sistem su depolamadır. Bu depolar çeşitli malzemelerden üretilmektedir. Özellikle içme suyu depolamasında paslanmaz çelik malzeme tercih edilir. Bununla birlikte galvaniz kaplama sac depolarda kullanılmaktadır.
Su deponuzun malzemesi ne olursa olsun zaman içinde gerek şebekeden veya kuyudan gelen su içerisindeki atıklardan gerekse korozyona uğraması nedeniyle depolar kirlenmektedir. Su depoları tercihen 6 ayda bir veya en az yılda birkez mutlaka temizlenmelidir. Ayrıca paslanmış depolar için sadece temizlik yapmak yeterli değildir. Su deposu pas temizliği yapılması ve sonrasında insan sağlığına zararlı olmayan yalıtım malzemesi ile boyanması gerekmektedir. Sonrasında ise yine 6 ayda bir veya en az yılda birkez temizlenmesi lazım gelir.
İçme ve kullanma suyu depolarının gerek temizlenmesi gerekse pas temizliklerinin yapılarak sağlıklı yalıtım yapılması toplum sağlığı açısından elzemdir. Bununla birlikte yangın suyu veya bahçe sulama da kullanmak üzere kurulan su depolarınında pas temizlikleri ve yalıtımları yapılmaldır. Zira özellikle site tarzı yerleşimlerde çocuklar bahçe sulaması yapılan hortumlardan su içebilmekte veya sulama esnasında bu sularla oynayabilmektedir. Paslı bir depo adeta zehir saçar. Bu su içilmese bile çocuklarımızın vücuduna, gözlerine temas etmesi durumunda ciddi zararlar verebilir.
Üstte paslı olarak gördüğünüz su deposunun insan sağlığına zararı olmayan yalıtım malzemesi ile kaplanmış halini görüyorsunuz.
Paslı su depoları kullanmaya devam edilecekse; insan sağlığına zararlı olmadığı akademik raporlarla kanıtlanmış yalıtım malzemeleri ile kaplanması elzemdir. İster kullanma, içme suyu, isterse yangın veya bahçe sulama depoları olsun bu vaziyette kullanılmamalıdır. Tiner vb. malzemelerle inceltilebilen yağlı boya, sentetik boya, yaldız boyalar, astar boyalar gibi endüstriyel malzeler kullanmak çok daha tehlikeli ve ciddi sağlık bozukluklarına sebebiyet verebilir.
İşlem yapılacak yalıtım malzemesinin CE Belgesi, PTC Belgesi, İçme Suyu Temasına Uygunluk Raporu, Su Sızdırmazlık Raporu kesinlikle bulunmalıdır. Bu belgeler uygulama yapacak firmadan ziyade ürünün web sitesinden alınarak kontrolü sağlanmalıdır. Uygulanan ürün ile raporları bulunan ürünün aynı olmasına dikkat edilmelidir. Bu noktada piyasada güvenilir şahıslara ve firmalara iş yaptırılması, dikkatli araştırma yapılması, en ucuz fiyatı veren firmalar değil, referansı olan ve kullanacağı malzemeyi göstermekten çekinmeyen firmalar tercih edilmelidir. Sağlığınız parayla satın alınamayacak kadar değerlidir.
www.sudeposutamiri.com web sitesinden firma iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
sağlıklı su yalıtım malzemeleri su deposu temizleme firması su deposu temizliği